AlwaysOn Lab Ortamı Serisi, Bölüm 2
AlwaysOn Lab Ortamı makale serimizin ilk bölümünde mimarimizin yapısından, Hyper-V 'de oluşturulacak sunuculardan ve ortamımızdaki farklı subnetleri yönetecek router'ımızın konfigurasyonundan bahsetmiştik. Bu bölümde ise oluşturacağımız mimarinin network yapısını ve cluster kurulumunu inceliyor olacağız.
* Makale serisi içerisindeki bütün resimlerin orjinal büyüklükteki görünümlerini üzerlerine tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.
İlk olarak domain yapımızı kurmak için Hyper-V üzerinde oluşturmuş olduğumuz DC ismindeki sanal sunucumuza Active Directory ve DNS kurmamız gerekmektedir. Domain yapısını ve node'lara Windows Server 2012 Standard kurulumlarını step-by-step anlatmayacağım. Bu yapılandırmaları merakedenler aşağıdaki linkler'de ki adımları takip ederek kurulumu gerçekleştirebilirler.
- Step-by-Step Guide for Installing Windows Server 2012
- Step-by-Step Guide for Setting Up Windows Server 2012 Domain Controller
DC sunucumuzu kurarken aşağıdaki şekilde yapılandırıyoruz;

Yukarıdaki adımlar ile bir adet DC & DNS sunucusu ve 3 adet'te node kurduğumuzu varsayıyorum. Oluşturulmuş olan bütün sunucuların IP konfigurasyonları aşağıdaki gibi olmalıdır;
DC:

DBSVR1:

DBSVR2:

DBSVRDR:

Failover Clustering eklentisinin bütün Node'larda etkinleştirilmesi
AlwaysOn, WSFC mimarisini kullandığından oluşturmak istediğimiz mimaride ki bütün replica'ların Geo-Clustering mantığı ile WSFC'ye eklenmesi gerekmektedir. Bu yüzden ilk olarak replica'lar üzerinde Failover Clustering eklentisinin etkinleştirilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki adımları DBSVR1, DBSVR2 ve DBSVRDR üzerinde uygulayabilirsiniz.
Add Roles and Features Wizard'ı açarak Failover Clustering eklentisini enable ediyoruz.







WSFC (Windows Server Failover Cluster) 'ın Kurulumu
Önceden de bahsettiğimiz gibi WSFC'nin kurulabilmesi için WSFC içerisine eklenecek olan bütün node'larda Failover Clustering eklentisinin yüklenmiş olması gerekmektedir. WSFC'nin kurulumuna geçmeden önce Netbios isimlerinin ve IP'lerin kontrolünün son kez yapılmasında fayda vardır. Eğer node'lar arası hem Netbios ismi hemde IP ile sorunsuz bir erişim var ise WSFC kuruluma geçilebilinir. Kurmak istediğimiz yapıdaki Instance'lar kendi içlerinde standalone SQL Server'lar dır. Clustered bir yapıya sahip değillerdir. O yüzden bu yapının oluşturulmasında shared storage mantığını kullanmayacağız. DBSVR1 node'umuz üzerinden kuruluma başlıyoruz.
İlk olarak Failover Cluster Manager'ı açıyoruz.

Create Cluster 'a tıklıyor ve açılan ekranı Next diyerek ilerliyoruz.

Select Servers ekranında WSFC'nin içerdiği bütün node'larımızı yani DBSVR1, DBSVR2 ve DBSVRDR isimli sunucularimizi ekliyoruz.

Sunucularımızı ekleyip Next dedikten sonra Validation Test ekranı karşımıza çıkıyor. Validation'ı herzaman için yapmakta fayda vardır. Çünkü sonunda çıkan raporda yapmamız gereken unuttuğumuz kritik değişiklikler olabilir. Sırasıyla aşağıdaki gibi Validation Report'u alıyoruz.






Validation Report sonunda shared storage kullanmadığımızdan ve Quorum diski göstermediğimizden bazı uyarılar çıkacaktır. Shared Storage yapısında bir mimari oluşturmadığımızdan uyarıları dikkate almamız gerekmiyor.
Validation Report ekranında Finish dedikten sonra Cluster ismimizi ve Cluster IP'mizi istiyen bir ekranla karşılaşıyoruz. Bu ekranda Cluster ismimizi SSOCLUSTER olarak kullanıyorum. Burada dikkat edilmesi gereken nokta IP konfigurasyonudur. Çünkü unutmamak gerekirki 2 farklı Subnetimiz mevcut. Iki node'umuz bir subnet'te disaster node'umuz ise ayrı bir subnet'tedir. Bu yüzden cluster netbios ismimizin IP tanımları için iki subnetten de bir IP vermemiz gerekmektedir. Aşağıdaki gibi yapılandırıyoruz.

Cluster ismimizi ve IP tanımlamalarımızı yaptıktan sonra yukarıdaki ekranı Next diyerek geçiyoruz ve karşımıza cluster yapılandırmamızı tamamlamadan önce oluşturulacak yapının bir özeti geliyor.

Next diyerek Cluster kurulumuna başlıyoruz.

Son olarak kurulum tamamlanıyor ve kurulumun başarı ile sonuçlandığını bildiren ekranla karşılaşıyoruz.

WSFC artık ana hatları ile hazır durumdadır.
